Sjećanje na logoraše iz Vojnića i razmjene na Turnju i Gornjem Mekušju

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora paljenjem svijeća ispred spomen-ploče logora u Vojniću obilježen je Dan tog logora, nakon čega su se u karlovačkom naselju Turnju, na mjestu razmjene logoraša i zarobljenika 1991., te u Gornjem Mekušju, također mjestu razmjene, nazočni prisjetili stradanja hrvatskih branitelja i civila.

Iako je logor Vojnić službeno bio pritvor policijske stanice, kako je rekao predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora - podružnice Sisačko-moslavačke županije Ivan Lipak, on se ne  može nazvati drugačije nego logor kroz koji je prošlo tristotinjak zatvorenika. Od trojice ubijenih u tom logoru jedan je bio 80-godišnjak doveden vezan žicom, a svi su zatočenici prošli strašna mučenja i među brojnim posljedicama dominantna im je dijagnoza PTSP, istaknuo je.

Okupljeni na Turnju i Gornjem Mekušju prisjetili su se razmjena logoraša i zarobljenika krajem 1991. Prva razmjena trebala je biti 10. prosinca te godine kod vojarne u Gornjem Mekušju, no ona je odgođena te je pet autobusa s hrvatskim logorašima vraćeno u srpski logor u Staroj Gradiški. Sljedeća razmjena bila je dogovorena tri dana poslije na Turnju, gdje su oslobođeni pripadnici Hrvatske vojske i policije iz Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić rekao je kako, nažalost, mnoge obitelji poginulih hrvatskih branitelja ni danas ne znaju gdje su njihovi posmrtni ostatci, a takvih je više od tisuću.

Ovo je prilika da zamolim sve one sa suprotne strane u ratu da sve informacije koje imaju o tim nestalima daju našim institucijama da bi one mogle na osnovi toga pronaći ostatke nestalih hrvatskih branitelja za kojima se još traga i tako omogućiti barem njihovim obiteljima da im se poklone i dostojanstveno ih pokopaju, rekao je Turudić.

Pozvao je odgovorne za zločine u ratu da pokušaju pronaći snagu i priznaju da su to učinili te da budu spremni za to i odgovarati, a ne da se stalno skrivaju i potiču svoje istomišljenike da ih prikrivaju. Prije ili kasnije društvo će doći do nekakvih saznanja i oni će morati stati pred lice pravde, međutim, bojim se da će to tada biti prekasno i za obitelji žrtava i za potomke zločinaca koji će nositi taj križ odgovornosti za ono što su zapravo učinili njihovi očevi i djedovi. Tako će se ta patnja preliti dalje kroz generacije na širi krug obitelji, a to se mora prekinuti, istaknuo je Turudić.

Na Turnju su ispred spomen-ploče na mjestu razmjene ratnih zarobljenika - logoraša svijeće među ostalim zapalili predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi" Ivan Krupec kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda.