Predsjednica: Neću dopustiti da se istina izvrće, da se blati Domovinski rat

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Mimohodu pobjednika kojim je obilježena 26. godišnjica početka Domovinskog rata na pakračkom području. U Pakracu je položila vijenac na groblju kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Neću dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima u Pakracu. Dodala je kako se budućnost Hrvatske mora temeljiti na gospodarskoj i demografskoj obnovi. Na kraju svog govora je naglasila da se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u gospodarskoj i svakoj drugoj obnovi.

Nakon Pakraca, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je i Lipik. U pratnji ministra branitelja Tome Medveda, predsjednica je obišla Dom veterana, a potom i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Bolnica je u agresiji na Hrvatsku u potpunosti uništena, a njena obnova stajala je 65 milijuna kuna, od čega su 30 posto vlastita sredstva.