Obilježavanje 25. godišnjice početka emitiranja prve ratne krugovalne postaje

Republika Hrvatska obilježava 25. obljetnicu obrane u Domovinskom ratu. Iako ratom zahvaćena zemlja, građani su imali potrebu kako za informativnim sadržajem, tako i za zabavno-kulturnim sadržajem. Stoga je dio pripadnika 160. brigade 8. veljače 1992. godine pokrenuo projekt „Žuta podmornica".

Cilj Ratne krugovalne postaje „Žuta podmornica" prije svega je bio podizanje morala hrvatskim vojnicima na području grada Osijeka i okolice, a isto tako i rušenje morala vojnicima na drugoj strani bojišnice. Ono što Žutu podmornicu čini posebnom je to što su bili jedina radio postaja koja je u slučaju granatiranja radila cijelu noć. HTV noću nije emitirao, program radio Osijeka završavao je u 19 sati te je jedina veza između građana zatočenih u podrumima i vanjskog svijeta bila upravo Žuta podmornica.

Na prijedlog studenta Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Studentskog radija UNIOS ove će se godine odati svojevrsni homage ovom simbolu Domovinskog rata i obrane Grada Osijeka. Ugostit će aktere „Žute podmornice" u četverosatnoj emisji od 10 do 14 sati na frekvenciji 107,3 MHz i na web stream-u (http://radio.unios.hr/).