"Maslenicom smo pokazali koliko je hrvatska vojska snažna i spremna"

22. siječnja 1993. u ranim jutarnjim satima u Zadru se oglasila sirena za opću opasnost. Kao i nebrojeno puta dotad od rujna '91. No, tog jutra bilo je nešto drugačije. Vrlo brzo skloništima se proširila vijest da su hrvatske snage krenule u akciju oslobađanja zadarskog zaleđa, kako bi se ponovno prometno povezao sjever i jug Hrvatske.

O akciji Maslenica u Temi dana govorili su Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Danijel Kotlar, zapovjednik stožera 7. domobranske pukovnije u vrijeme oslobađanja Maslenice.

Šundov je podsjetio kako su u operaciji Maslenica sudjelovale sve tri grane Oružanih snaga što je bilo ključno za obranu Hrvatske. Uspjeh operacije Maslenica imao je i psihološki efekt - pokazalo se da je Hrvatska vojska u stanju odraditi svaki zadatak stavljen pred nju. Također je Hrvatskoj vojsci donijela niz iskustava koja su joj puno značila u završnim operacijama oslobađanja ostatka okupiranog hrvatskog područja, rekao je Šundov.

Danijel Kotlar rekao je kako je to bila prva operacija u kojoj su sinhronizirano djelovalo više potrojbi. Naš je zadatk bio organizirati prihvat za ostale gardiste, kao i poduzeti brojna izviđanja u pozadini neprijatelja, dodao je. Prisjetio se oduševljenja koje je vladalo i među braniteljima i građanima nakon prvih uspjeha operacije, no vemena za sreću nije bilo jer su srpske snage krenule u žestoki protunapad i vođeno je još mnogo teških borbi.