Izgubili sve pa na spaljenom ognjištu počeli ispočetka

U ljeto ratne 91. tisuće Vukovaraca u strahu za život napustile su svoje domove. Prognanički dani u tuđini, bez ikakvih vijesti o sudbini najmilijih koji su ostali braniti Vukovar, obitelji Stojšić bili su iznimno teški. No vijest da je Hrvatska međunarodno priznata vratila im je nadu u povratak.

Tea Stojšić
prva je beba krštena u Vukovaru nakon mirne reintegracije u samostalnoj Hrvatskoj. Sakrament je primila na temeljima srušene crkve.

Ideja nam je bila da naše treće dijete koje je rođeno u Zagrebu bude kršteno u Vukovaru u Borovu naselju, kaže Đorđe Stojšić.

A 15 tužnih godina Bosiljka je s djecom provela u maloj prognaničkoj sobi u zagrebačkom hotelu, s još stotinu Vukovaraca. Suprug je do pada branio Vukovar, Bosiljka se s njim tada mjesecima nije čula. U tom trenutku nismo ni u najcrnjim mislima razmišljali da bi se moglo desiti onako nešto ružno kako je u stvarnosti bilo, prisjetila se.

Đorđe je za dlaku izbjegao srbijanski logor i zajedno su dočekali i proslavili priznanje Hrvatske. Možda mi to nismo tako euforično prihvatili kao što su neki u cijeloj Hrvatskoj jel smo bili tad svjesni da mi nemamo ništa, kažu.

Osim velike ljubavi prema Vukovaru, u koji su se i vratili 2006. Gimnastički klub bio je njihov novi početak. Sve tri kćeri Stojšićevih među najboljim su gimanstičarkama u zemlji. I upravo su one, kažu, razlog zbog kojeg su se vratili u grad heroj. I na spaljenom ognjištu počeli ispočetka.