Franjo Gregurić: Ponosan sam na to razdoblje

Međunarodnom priznanju Hrvatske uvelike je pridonijelo djelovanje Vlade demokratskog jedinstva koja je u sudbonosnih deset mjeseci koordinirala obranu i borbu za priznanje prema naputcima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Na čelu joj je bio Franjo Gregurić.

Gregurić nam danas kaže: Ništa ne bih mijenjao. Vjerujte mi. Ponosan sam na to razdoblje. Ponosan sam na svoje suradnike u Vladi.

Tada smo saveznika imali malo, a protivnika hrvatske samostalnosti napretek. Mate Granić se prisjeto razgovora s Margaret Thatcher kada mu kazala da su ona i Reagan bili na vlasti, da bi oni odmah bombardirali Miloševića i vojne ciljeve i prekinuli agresiju. No ona više nije bila na vlasti.

Zvonimir Šeparović, koji je u to vrijeme bio ministar vanjskih poslova, kaže kako su sve velike sile, članice Vijeća sigurnosti, bile protiv međunarodnog priznanja Hrvatske - Rusija, SAD, Francuska i Engleska, tako da je njih trebalo slamati. Jugoslavensku diplomaciju, srpsku diplomaciju, osjećali smo na svakom koraku. Oni su imali vrlo skupe PR organizacije koje su zastupale njihov javni interes, rekao je Šeparović.

Da su ga i te kako dobro zastupale, svjedoči potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva, Zdravko Tomac. U vrijeme žestokih borbi za Vukovar odlazi u London na sastanak s lordom Carringtonom. Prvo pitanje na ulazu u ministarstvo vanjskih poslova bilo je, kaže, jest li i vi ustaša!?  Rekao sam: čujte, to je najveća glupost koju možete pitati jer od 30 ministara u Vladi demokratskog jedinstva, 27 su bivši komunisti, a bivši komunist je i predsjednik Tuđman. Prema tome, možete pitati jesam li ja komunist, ali da smo ustaše, to nema nikakvog smisla, prepričava Tomac.  

Kaže kako je smatrao da nema smisla pristajati na sve zahtjeve međunarodne zajednice samo da bismo dobili priznanje te da je zbog toga javno kritizirao predsjednika Tuđmana.

I na kraju, svi naši sugovornici zaključuju kako Hrvatska ne bi bila priznata da nije bilo branitelj i da se nismo obranili.