Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Obilježena 25. godišnjica akcije 'Širinci'

30. prosinca 1991. počela je akcija 'Širinci '92' koja je prekinuta na današnji dan 1992. godine potpisivanjem Sarajevskog primirja. Izvedena je u sklopu iznimno uspješne akcije 'Orkan '91', koja je polučila prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad  jugoslavenskom vojskom i srpskim paravojnim postrojbama, neutralizacijom 21 srpskog uporišta na području zapadne Slavonije.

Akcija 'Širinci '92' bila je od iznimne važnosti za novogradiško područje. U akciji su poginula osmorica hrvatska branitelja, među kojima i jedan od zapovjednika, pukovnik Ivica Atlagović.

Nakon završetaka akcija 'Orkan '91' i 'Širinci '92', pod srpskom okupacijom ostalo je oko 600 četvornih kilometara od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške, no to je područje Hrvatska vojska u konačnici oslobodila vojno redarstvenom akcijom 'Bljesak' u svibnju 1995. godine.

Na novogradiškom bojištu kao pripadnik HV-a bio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Ministar Medved na današnjem je obilježavanju rekao kako se  prisjećamo poginulih hrvatskih branitelja u Širincima i svih koji su od 1991. do 1995.  godine uspjeli zaustaviti pakleni stroj koji je imao namjeru razoriti, spaliti srušiti ideju o samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Već krajem 1991. godine bili smo spremni osloboditi zapadni dio Slavonije, istaknuo je ministar.  

Kod spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a održana je i prigodna komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje u toj akciji.