Predsjednica: Međunarodna zajednica je otvorila oči tek na razaranja Vukovara i Dubrovnika

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je u Dubrovniku na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice uspješne obrane grada kako je napad na Dubrovnik razotkrio sve laži zločinačke politike Miloševićevog režima te kako je međunarodna zajednica otvorila oči tek nakon razaranja Vukovara i Dubrovnika.

Nemoguće je biti na Srđu i ne osjećati tugu i ponos. Branitelji su nam omogućili da ovdje slavimo budućnost hrvatskog Dubrovnika ne samo kao perjanicu turizma nego i kao vodeći grad regionalnog razvoja. Kad niste mogli braniti grad oružjem branili ste ga srcem. Kroz povijest je Dubrovnik doživio katastrofe i razaranja, ali nikad barbarstvo kao 1991.  Napad na Dubrovnik razotkrio je svu laž zločinačke politike, a Dubrovnik je tad pokazao kakav je i gdje pripada. Na razaranja brojnih hrvatskih gradova međunarodna politika nije reagirala, tek na razaranje Vukovara i Dubrovnika otvorili su oči oni koji nisu htjeli vidjeti tko je agresor, rekla je Grabar Kitarović.

Istaknula je kako je zahvalna braniteljima, kao i snimateljima i izvjestiteljima koji su slali snimke rata u svijet. Svi smo tada nosili zastavu Libertas i vjerovali u zagovor svetog Vlaha. Nismo zaboravili, a želimo mir, suradnju i napredak. Očekujemo od svih prihvaćanje prošlosti, rekla je predsjednica.  Rekla je i da je nakon razaranja grad dobro obnovljen, a da se turizam se vratio. Neka nam živi hrvatski Dubrovnik i Hrvatska i neka nas ujedinjuje poklič 'Zovi, samo zovi', zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić poručio je kako je Dubrovnik obranjen jedinstvom branitelja i građana. Sloboda je plaćena životima, tijekom agresije na jug poginulo je više od 300 branitelja i civila, a stotine su odvedene u logore. Dubrovnik je pobijedio, a o tome se malo priča. Do jučer smo govorili o napadu na Dubrovnik, danas pričamo o pobjedi. Sve razoreno smo obnovili, sve osim Belvedera. Danas dobro stojimo i nezaposlenost nam je manja od pet posto. Kod nas radi tri tisuće ljudi izvan naše županije, a trebat će nam još toliko. Ove godine smo šampioni turizma, ostvarili smo milijun dolazaka, dolaze nam najpoznatiji filmovi i brendovi , rekao je Vlahušić.

Obilježavanje 25 godišnjice obrane Dubrovnika od srpsko-crnogorskog agresora počelo je jutros na Srđu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje.