Dubrovčani obilježavaju 25. obljetnicu najtežih napada na grad

Dubrovčani u prvim danima prosinca obilježavaju 25. obljetnicu najtežih napada na grad u Domovinskom ratu. U povodu toga ispred Opće bolnice Dubrovnik otkriven je spomenik posvećen svima zaslužnima za funkcioniranje ratne bolnice Sveti Vlaho. Organiziran je i križni put na Srđ.

Malo više od tisuću i dvjesto zdravstvenih djelatnika radilo je dan i noć kako bi zbrinuli sve ranjenike i bolesnike u potpuno odsječenom i okupiranom Dubrovniku. Njima u čast postavljen je spomenik ispred Opće bolnice.

Dubrovnik je bio potpuno blokiran sa svih strana, s kopna, s mora i tada je bolnica bila sve. Tu su se spašavali ranjenici i ostali građani grada Dubrovnika, jer je, uz izbjegle iz Konavala i Primorja, u gradu u tom trenutku bilo oko 60 tisuća stanovnika, kazao je ravnatelj Medicinskog centra Dubrovnik u Domovinskom ratu Zoran Cikatić.

U znak sjećanja na teška ratna vremena, dubrovački branitelji, građani te njihovi gosti iz svih krajeva Hrvatske, od Raba do Vukovara, krenuli su na križni put prema vrhu Srđa, jednoj od najvažnijih crta obrane grada.

Središnji dio programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, ujedno i 25. godišnjice najtežeg napada na grad, upravo je sutra, na dan svetog Nikole.