Otok: Obilježena 25. godišnjica pogibije četvorice hrvatskih zrakoplovaca

Komemoracijom i polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja u Otoku kod Vinkovaca u petak je obilježena 25. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca pilota Mirka Vukušića i Marka Živkovića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, a počast je odana i 27-ero branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Počast su poginulima polaganjem vijenaca odali članovi njihovih obitelji, izaslanik predsjednice Republike general pukovnik Josip Čuletić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH general bojnik Josip Štimac, izaslanstva Kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, izaslanstva Otoka, Vukovara i Đakova, pripadnika Crnih vrana i Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, Generalskog zbora i drugi.

Ministar Medved podsjetio je na poginule zrakoplovce i njihovu žrtvu, doprinos i entuzijazam u vremenu presudnom za obranu Domovine. Sada, 25 godina poslije, zahvaljujemo njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, zahvaljujemo i svim preživjelim hrvatskim braniteljima koji su ustrajno, vođeni idealima o slobodi domovine, dali doprinos da danas zajedno uživamo slobodu. Ponosni smo na to razdoblje, rekao je Medved. 

Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su u bojnom zadatku u noći 2. prosinca 1991. kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov Antonov srušen raketom zemlja-zrak Cub ispaljenom iz okupiranog Orolika.

U povodu 25. godišnjice pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca i odavanja počasti njima i poginulim i nestalim braniteljima i civilima iz Otoka, borbeni zrakoplov MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletio je Otok, a obljetnicu su atraktivnim nastupom uveličali i pripadnici akrobatske grupe Krila Oluje.