Škabrnja - 25. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava – mještana i branitelja ubijenih 1991. godine za vrijeme velikosrpske agresije na to ravnokotarsko mjesto. Kolonom sjećanja "Korak po korak" obilježena je 25. godišnjica masakra u kojemu je 18. studenoga 1991. godine ubijeno 58 civila i 26 branitelja.

U Škabrnju je kao izaslanik predsjednika Vlade stigao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, izaslanik predsjednika Sabora je potpredsjednik Milijan Brkić, izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Ivan Vukić, tamo su i mnistri Oleg Butković i Ante Šprlje, brojni saborski zastupnici te predstavnici braniteljskih i civilnih udruga.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je da je "sveta misija, dok god smo živi i dok su živi oni koji su odgovorni za zločine, ustrajati na tome da se zločinci kazne". Nakon odavanja počasti ubijenima kod spomen-obilježja masovne grobnice, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je kako je u Škabrnju došao s dubokim osjećajem poštovanja i poniznosti. "Ovo je vrijeme ponosa, dostojanstva i pijeteta prema žrtvama. Mislim da je u Hrvatskoj postignuta ta razina suglasja što se tiče odnosa prema žrtvi, zločinu i počiniteljima. Sve dok zadnji počinitelj ne bude u rukama pravde, žrtve neće imati smiraja, isto tako i njihove obitelji", poručio je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Kolona sjećanja "Korak po korak" prošla je Ulicom 18. studenoga 1991. i došla do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su položeni vijenci. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije misu je služio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, koji je rekao da Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Lijepe naše, ali 18. studenoga 1991. nisu izdržali, bio je to njihov Veliki petak. Nakon središnjeg komemorativnog skupa, kolona sjećanja krenula je prema središnjem križu i spomen-obilježju za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju sv. Luke.