Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Sjećanje na dan kad je Split pobijedio - otkriveno spomen-obilježje

U Splitu se obilježava 25. obljetnica obrane grada i razbijanja pomorske blokade na Jadranu. Splićani se s posebnim pijetetom prisjećaju toga dana 1991. kada je razarač 'Split' Jugoslavenske ratne mornarice granatirao grad. Svečanom otkrivanju spomen-obilježja "Spomen i želja" na plaži Kašjuni za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu prisustvovali su premijer Andrej Plenković s nekoliko ministara.

Spomenik su otkrila djeca poginulih i umrlih pripadnika 1. obalno-topničke bitnice (OTB) Kašjuna, koja je zaslužna za progon brodova okupatorske Jugoslavenske ratne mornarice 15. studenoga 1991., što je značilo obranu Splita od razaranja i napada agresorske mornarice. Na spomen-obilježju uklesana je poruka: "Samo tebe volim, draga nacijo, samo tebi služim, oj Kroacijo."

Premijer Andrej Plenković rekao je na svečanom otkrivanju spomen-obilježja da je deblokada Splita prije 25 godina važna za tijek Domovinskog rata 1991. godine i za, kako se izrazio, "obranu cijele Dalmacije i cijele Hrvatske." Zauzeo se za poštovanje hrvatskih branitelja i dignitet Domovinskog kao trajne zadaće "kroz svakodnevno nastojanje da se prisjetimo temelja moderne i slobodne hrvatske države".

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako spomen-obilježje "Spomen i želja" podsjeća na one koji su dali život za Domovinu u teškim trenucima borbe za njezin opstanak. "Ponosni smo što je ova pobjeda pripadnika Hrvatske ratne mornarice nad agresorom učvrstila vjeru u naše sposobnosti i odlučnost našeg čovjeka da svojim znanjem i domoljubljem ostvari potpunu pobjedu", poručio je Krstičević. Istaknuo je kako se nikada ne treba umoriti u prenošenju istine o Domovinskom ratu. "Čuvajmo svoje povijesne i istinske vrijednosti", poručio je, među ostalim, načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov.

Podsjetimo, u noći s 14. na 15. studenoga 1991. brodovi Jugoslavenske ratne mornarice otvorili su topničku paljbu na otoke Brač i Šoltu. Rano ujutro 15. studenoga 1991. razarač ''Split'' granatirao je iz bračkog kanala grad čije ime nosi. Poginulo je dvoje i ranjeno devetero Splićana. Pogođene su kuće u starom dijelu grada, Dioklecijanova palača, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, zgrada starog rodilišta i Tehnička škola. Hrvatske snage uzvratile su vatru s topničkih bitnica na Marjanu, Braču i Šolti i tada su razarač "Split" i drugi brodovi Jugoslavenske ratne mornarice zauvijek napustili splitski akvatorij, čime je prekinuta pomorska blokada hrvatskih luka.
U spomen na sve poginule položeni su vijenci na gradskom groblju Lovrinac, a zatim su s ratnog broda Andrija Mohorovičić vijenci položeni i u more.