Obilježena 25. obljetnica pada vukovarskog naselja Lužac

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac obilježena je 25. obljetnica sloma obrane te gradske četvrti, gdje je nakon okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila, mještana tog naselja.

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbine i suborci, izaslanstva Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije te braniteljskih i stradalničkih udruge. Molitvu je molio vukovarski župnik i gvardijan fra Vjenceslav Janjić, a prigodni program priredili su učenici vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić kazao je kako se žrtva mještana i branitelja Lušca nikada ne smije zaboraviti, istaknuvši da na Lušcu "nije ubijala puška, nego prst".

"Nikada ne smijemo zaboraviti ovih 69 žrtava i njihovu žrtvu treba uvijek pamtiti, a buduće naraštaje podsjećati na nju" ,kazao je Šoljić i upozorio kako za zločine počinjene na Lušcu do sada još uvijek nitko nije odgovarao.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.