Dragan Vicković

Komemoracija u Novskoj: Naša povijest ispisana je krvlju naših branitelja

Danas je održana komemorativna svečanost kod spomen obilježja Trokut na cesti Novska- Lipik. Brigadni general Rudi Stipčić - ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina evocirao je sjećanje na te slavne dane u Domovinskom ratu kojim je otpočela vojna operacija Orkan 91.

U ime predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović obratio se njen izaslanik Ante Deur, a u ime Vlade RH i Ministarstva obrane sjećanja na ratnu 1991. godinu obnovio je general Krešo Tuškan. Ministar branitelja Tomo Medved, između ostalog, je istakao da su pred Ministarstvom nove zadaće u očuvanju sjećanja na Domovinski rat i sprečavanja pokušaja iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu kao i zbrinjavanje i poboljšanje socijalnog stanja hrvatskih branitelja.

Operacijom Orkan 91 oslobođen je veliki dio Zapadne Slavonije, a svoj su život na oltar domovine položilo 314 hrvatskih branitelja.
Uoči komemoracije potpisana je Povelja o suradnji grada Novske i gradova: Dugo Selo, Samobor, Ivanić Grad, Križevci i Vrbovec čiji su branitelji sudjelovali u obrani toga prostora. Vlado Bregović, gradonačelnik Vrbovca, tom je prigodom istaknuo: Zajedničku povijest imamo. Ona je 1991. godine u obrani Novske i zapadne Slavonije ispisana krvlju naših branitelja, a sada je na nama da izgradimo novu budućnost.