Vlada demokratskog jedinstva i ratni premijeri u Vukovaru

Memorijalno groblje, Ovčaru i Memorijalni centar Domovinskog rata posjetilo je u Vukovaru izlaslanstvo Vlade demokratskog jedinstva 1991./92. Franjo Gregurić, Zdravko Tomac, Mate Granić, Milan Ramljak i Jurica Pavelić te ratni premijeri Nikica Valentić i Zlatko Mateša.

Obilazak mjesta pijeteta prema žrtvama i gradu razaranom prije 25 godina izazvao je mnoge emocije i sjećanja na vrijeme u kojem smo strepili što će se dogoditi, a bilo je gore nego je itko od nas mogao pomisliti. Ovo je mjesto koje se najdublje usjeklo u naša srca i glave, ono je što nosimo i dozivamo u svakodnevne uspomene, istaknuo je Ramljak. Taj bivši potpredsjenik Vlade kaže da bi zaplakao kada čuje da danas Slavoniji treba humanitarna ili socijalna pomoć. 

Nikica Valentić je rekao kako je poruka s mjesta sjećanja da moramo oprostiti, ali ne zaboraviti, a kod mladih poticati toleranciju, ne ih trovati mržnjom. Ali im moramo omogućiti da saznaju istinu o Domovinskom ratu i istinu o Vukovaru, istaknuo je Valentić.


Zlatko Mateša kaže da djeci trebamo poslati poruku da žrtve, kojima u Vukovaru odajemo počast, nisu bile uzaludne i da je na njima i generacijama koje dolaze da to održe i stvore državu kakvu su branitelji željeli. Mate Granić rekao je da svaka demokratska država ima svoje simbole: Za nas je to Vukovar, simbol patnje, stradanja i herojstva, ali i simbol pobjede. Pozvao je novu Vladu da gospodarski obnovi ovaj dio Hrvatske. Na prvom mjestu, kaže, treba biti nova vizija Vukovara. Zdravko Tomac pozvao je na obranu istine o Domovinskom ratu i dostojanstva branitelja.

U pratnji ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Zorana Šanguta obišli su Centar te se na kraju posjeta sastali s osnovnoškolcima koji u sklopu programa Škole mira obilaze memorijalne lokalitete u Vukovaru.