Autor: ebrod.net

"Svoje poginule suborce nismo zaboravili, nećemo dok smo živi"

Pripadnici Udruga  ATJ Lučko 90. i Specijalne policije Slavonski Brod obilježili su sjećanje na Domovinski rat i 25. obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom hrvatskom gradu Vukovaru. Navedeni događaj zbio se 13. listopada 1991. godine na pravcu sela Nuštar-Marinci-Bogdanovci prema Vukovaru u kojem su sudjelovali ratni pripadnici ATJ Lučko, Specijalne policije PU Slavonski Brod i izvidničke skupine "Žuti mravi".

Cilj akcije je bio oslobođenje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru. Akcija je pokrenuta tog 13. listopada 1991. godine u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna topnička i tenkovska priprema, a unatoč ulasku hrvatskih snaga u tzv. "potkovu" prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i u tehnici, ATJ Lučko, kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marinci nanijevši veliku štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici.

Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri hrvatska tenka, a po zapovijedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanje humanitarnog konvoja Crvenog križa.

Navedena akcija nije dalje nastavljena ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog područja, prisilivši neprijatelja na pregrupiranje, a time i privremeno rasterećenje pritiska na Vukovar. Na tom pravcu poginula su ti pripadnika ATJ Lučko: Antun Haban, Zdenko Bogdan i Nenad Režić. Još 15 pripadnika je ranjeno. Poginula su i trojica pripadnika policije Slavonski Brod: Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković.

Obilježavanjem ove 25. godišnjice proboja za Vukovar Udruga ratnih pripadika ATJ Lučko 90. i Udruga Specijalne policije Slavonski Brod željeli su obnoviti sjećanje i odati počast stradalima u tom događaju.

Nakon dočeka u Nuštru u Domu kulture, okupljeni pripadnici ratnih postrojbi i roditelji poginulih branitelja uputili su se na misu za sve stradale, koja je održana u župnoj crkvi Duha Svetoga u Nuštru. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja između Nuštra i Marinaca. Ratni pripadnici postrojbi su i u gradu Vukovaru, odali počast, položili vijence i zapalili svijeće poginulim pripadnicima Specijalne policije Slavonski Brod: Željku Kucjeniću, koji je poginuo na Trpinjskoj cesti, i poginulima na Mitnici Goranu Adriću i Ratku Brici.