Oslobođenje Bujevice utkano u ratni stijeg 56. samostalna bojne HV Kutina

Na današnji dan 1991. u Domovinskom ratu i izravnim borbama hrvatskih branitelja 56. samostalne bojne HV Kutina i srbočetničkih snaga, oslobođeno je prvo naselje u Hrvatskoj - selo Bujavica.

U ratni stijeg 56. samostalne bojne HV Kutina upisani su zlatnim slovima oslobođena naselja u napadnoj operaciji "ORKAN-91" - selo Bujavica... slijede ga Lovska (18.studenog kao odgovor na pad Vukovara), Korita, Jagma. To su blistave pobjede 1991. godine.

"Orkan 91." prva je napadna oslobodilačka operacija HV, koju je poduzelo Zapovjedništvo OG "Posavina" u čijem je sklopu sudjelovala i 56. samostana bojna HV Kutina. Ona svojom hrabrošću i spremnosti stoji uz bok 1. gardijske brigade HV Tigrovi, a to je u svojoj knjizi "Napokon smo krenuli" istaknuo brigadni general u mirovini Rudi Stipčić - jer su prvi i jedini u 1991. ustali iz rova i na juriš uzvratili agresoru udarac.

O tome svjedoči i ploča ugrađena u spomenik hrvatske pobjede Oluja '95, u Kninu na kojoj piše:

OPERACIJE: "ORKAN", "OTKOS" I "PAPUK" : OD KRAJA LISTOPADA 1991. DO POČETKA SIJEČNJA 1992. OSLOBODILE SU VEĆI DIO OKUPIRANOG TERITORIJA ZAPADNE SLAVONIJE (VIŠE OD 2200 KM²).


Ovaj napis ugrađen u spomenik hrvatske pobjede Oluja '95, ostaje za vječnost, za povijest i na ponos svim postrojbama u sklopu OG "Posavina"  i svim žiteljima bivših općina Novska, Nova Gradiška, Kutina te općina u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu za njihov doprinos u Domovinskom ratu u njegovoj najtežoj, najsudbonosnijoj i najsvjetlijoj godini.

Zato pripadnici 56. samostalne bojne HV Kutina s ponosom mogu reći svima: "NITKO PRIJE NAS!"

I upravo pod tim nazivom danas u 17 sati iz Kutine prema Bujavici kreće svečana. U Bujavici kod spomen ploče položiti će se vijenci i zapaliti svijeće. Obilježavanje oslobođenja Bujavice nastaviti će se i sutra polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na kutinskom groblju. Obilježavanje organizira kutinski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.