Uz 25. obljetnicu dragovoljačke satnije 100. brigade HV Štraseri

Prisjećamo se kako su dragovoljci u središtu Zagreba, u bivšim općinama Centar i Medveščak, 4. listopada 1991. formirali dragovoljačku postrojbu jačine satnije-čete koja je nazvana „Štraseri“.

Već sutradan, 5. listopada 1991., krenuli su na Posavsko bojište u Banovu Jarugu, gdje su smješteni u tamošnjem Vatrogasnom domu. Ondje prolaze ubrzanu obuku i pripreme za obranu Domovine. Po završenoj obuci pripali su pod Zapovjedništvo Operativne grupe Posavina, koja ih raspoređuje u sastav 1.gardijske brigade „Tigrovi“ u prostor sela Novi Grabovac kraj Novske.

Ratni put samostalne satnije 100. brigade HV Štrasei počinje 16. listopada u sklopu OG „Posavina“ i traje do ukidanja OG Posavine u srpnju 1992.godine. Svoj ratni put nastavili su u sklopu 100. brigade HV-a.

U napadnoj Operaciji "Orkan 91", koju je poduzela OG "Posavina" samostalna bojna Štraseri sudjeluju u prvom napadu na motel Trokut, 29. listopada 1991., gdje su svi (bojna 8. Samoborske, dijelovi 105. Bjelovarske i „Štraseri“) naišli na veliki otpor vrlo dobro naoružanih četnika. Daljnji tijek napadne operacije "Orkan 91",  dovodi Štrasere u nova oslobođena sela Gornja i Donja Subocka , Lovska , Gornje i Donje Kričke u uvjetima ekstremno niskih temperatura (do -20 °C), među ruševnim kućama, a to je sve crtežom popratio i naš najbolji crtač stripova Radovan Domagoj Devlić koji je i osmislio zaštitni znak „Štrasera“.

Mala, ali hrabra postrojba samostalna satnija 100. brigade „Štraseri“ na oltar domovine položila je dva života svojih suboraca.

Dragovoljačka satnija 100. brigade „Štraseri“  svojom hrabrošću i spremnošću stoji uz bok 1. gardijske brigade „Tigrovi“, a to sam naglasio i u svojoj knjizi "Napokon smo krenuli", jer je OG „POSAVINA“ sa svojim postrojbama prva u 1991. ustala iz rova i na juriš uzvratila agresoru udarac. 

O tome svjedoči i ploča ugrađena u spomenik hrvatske pobjede Oluja '95 u Kninu na kojoj piše:

OPERACIJE: "ORKAN", "OTKOS" I "PAPUK" : OD KRAJA LISTOPADA 1991. DO POČETKA SIJEČNJA 1992. OSLOBODILE SU VEĆI DIO OKUPIRANOG TERITORIJA ZAPADNE SLAVONIJE (VIŠE OD 2200 KM²).

Ovaj napis ugrađen u spomenik HRVATSKE POBJEDE OLUJA'95, ostaje za vječnost, za povijest i na ponos svim postrojbama u sklopu OG "Posavina"  i svim žiteljima bivših općina Novska, Nova Gradiška, Kutina te općina u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu za njihov doprinos u Domovinskom ratu u njegovoj najtežoj, najsudbonosnijoj i najsvjetlijoj godini.

Ponosan sam što sam zapovijedao hrabrim i časnim pripadnicima samostalne satnije „Štraseri“.
 
Ratni zapovjednik OG "Posavina"
Brigadni general u mirovini
Rudi Stipčić 

 

Slikovni rezultat za štraseri